Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України

Департамент технічного регулювання

Pict3 

Pict2

 
 
 
Pictmenu
Pictmenu
Pictmenu
Pictmenu

 

president

vru

Мінекономіки України

Urport

Наша електронна адреса    chcsm@dpbsm.cv.ua

bignewНОВИНИ

 ДП "Буковинастандартметрологія" придбано та встановлено установку для повірки, градуювання та калібрування засобів вимірювальної техніки призначених для вимірювання коефіцієнта пульсацій освітленості (фотометрів – пульсметрів)

 Установка складається з двоканального освітлювача - каналу модульованого (КАНАЛ І) та каналу не модульованого (КАНАЛ II) потоків випромінювання, фотометра ТЕС0693, осцилографа С1-93, генератора низькочастотних сигналів ГЗ-112 та блоків живлення.

Освітлювач представляє собою джерела модульованого (Iй канал) та не модульованого (IIй канал) потоків випромінювання видимого діапазону.

Джерело модульованого (Iй канал) потоку випромінювання забезпечує зміну частоти модуляції випромінювання в межах від 50 до 200 Гц.

Середнє значення освітленості створюваної джерелами в площині фоточутливого елемента пульсметра має фіксоване значення в межах 10 - 1000 лк.

В установці забезпечується дискретна зміна рівнів освітленостей. Зміна рівнів освітленостей забезпечує такий ряд коефіцієнтів пульсацій (в межах): 1-2; 5-10; 40-50 та 90-100%.

Основна відносна похибка визначення фактичного значення коефіцієнта пульсацій від 10 % до 100 % не виходить за межі ± 10%;

Діаметр світлової плями в площині фоточутливого елемента пульсметра не менше З0 мм.

Нерівномірність світлового поля в діаметрі 25 мм не перевищує 5 %.

Нестабільність освітленості - не більше ± 2 %.

Для інформації:

Широко поширена думка, що людське око відчуває світлові пульсації частота яких не перевищує кількох десятків герц. На цьому припущенні побудовано відтворення відео зображень в кіно і телебаченні - там частота зміни кадрів складає 25 Гц, 50Гц і більше, що сприймається оком людини як цілісне в часі, з плавною зміною зображення. Справа в тому, що мозок людини перестає встигати повноцінно обробляти ту частину інформації, що надходить йому від органів зору і змінюється з частотою вище декількох десятків герц.

Іншими словами, якщо у сприйнятій органами зору людини інформації присутня пульсація освітленості або яскравості, частотою нижче зазначених, то вона впливає безпосередньо на сітківку ока людини, потім надходить у зоровий тракт і аналізується в первинній зоровій корі. В результаті, ми можемо описати умови отримання зорової інформації: яскравість і контраст зображення, кольори і відтінки, чи є пульсації яскравості або освітленості. Якщо ж параметри зображення нас не влаштовують, то ми намагаємося якось пристосуватися до їх сприйняття і, зрештою, свідомо обмежуємо час візуального сприйняття цієї інформації.

Найнебезпечніше у впливі світла - це те, що ми не відчуваємо безпосередньо його впливу на наш організм і не можемо вжити заходів для зменшення небезпечних наслідків такого впливу на наше здоров'я. Невидимий вплив світла може призводити до розладу біологічних ритмів людини і до "циркадних стресів", які, в свою чергу, можуть призводити до розвитку таких захворювань, як депресії, безсоння, патології серцево-судинної системи та раку.

Для світлового потоку, пульсація якого перевищує частоту 300Гц, будь-якого помітного впливу на організм людини виявлено не було, зважаючи на те, що на такі швидкі зміни інтенсивності світлового потоку перестає реагувати сітківка ока людини.

Коефіцієнт пульсації освітленості (Кп) - критерій оцінки відносної глибини коливань освітленості в результаті зміни в часі світлового потоку газорозрядних ламп при живленні їх змінним струмом, який виражається формулою

 де Емакс, Емін, і Еср - відповідно максимальне, мінімальне та середнє значення освітленості за період її коливання, лк.

 

"Повітряна тривога" - як діїяти населенню


До уваги споживачів

Повірка лічильників холодної води

 

Новини Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України


Технічне регулювання на сайті Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України


Новини національного органу стандартизації (ДП "УкрНДНЦ")


Комунікативна платформа з технічного регулювання в Україні


Вартість повірки лічильників води


 Вартість повірки одно і трифазних лічильників електроенергії всіх типів


“Угода АСАА: крок назустріч” – відеозапис Вебінару


Впровадження системи НАССР у закладах ресторанного господарства


Роз"яснення щодо заповнення декларацій


Уряд запровадив моніторинг споживання деревини


 

До уваги власників Технічних умов


Проект наказу "Про внесення змін до Переліку продукції, що підлягає обов'язковій скертифікації в Україні"


Постанова Кабінету Міністрів України "Про затвердження регламенту законодавчо регульованих засобів вимірювальної техніки"


 Закон України "Про технічні регламенти та оцінку відповідності" та пов`язані з ним документи


Закон України "Про стандартизацію"


Вимоги щодо розробки постійно діючих процедур заснованих на принципах НАССР


Фільм до 140 річниці метрології на Буковині

(дивитись через Chrome, Opera)


Єдність вимірювань-якість життя. До 140-ї річниці метрології на Буковині

 

 

 

 
 
 
 
 

© 2008 ДП "Буковинастандартметрологiя"