Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України

Департамент технічного регулювання

Pict3 

Pict2

 
 
 
Pictmenu
Pictmenu
Pictmenu
Pictmenu

 

president

vru

Мінекономіки України

Urport

Наша електронна адреса    chcsm@dpbsm.cv.ua

bignewНОВИНИ

 ВИМОГИ

щодо розробки постійно діючих процедур заснованих на принципах НАССР

 З метою адаптації законодавства України до законодавства Європейського Союзу та згідно із Законом України «Про безпечність та якість харчових продуктів», законодавство України про безпечність та якість харчових продуктів складається із  зазначеного Закону та інших актів законодавства, що видаються відповідно до нього; спеціальне законодавство України щодо окремих категорій харчових продуктів повинне відповідати положенням вищеназваного Закону (Ст.2). Закон «Про безпечність…» визначає правовий порядок забезпечення безпечності та якості харчових продуктів, що виробляються, знаходяться в обігу, імпортуються, експортуються. Дія цього Закону не поширюється на  тютюн і тютюнові вироби та спеціальні вимоги до харчових продуктів, пов'язані з наявністю  у них генетично модифікованих організмів чи їх компонентів, що є предметом регулювання спеціального законодавства, а також на харчові продукти, вироблені для особистого споживання.

Закон України «Про безпечність та якість…» містить загальну вимогу стосовно безпечності продуктів, що виробляються вітчизняними виробниками. У Розділі III Закону, яким визначаються права та обов'язки виробників і продавців (постачальників) зазначено: «Особам, які займаються діяльністю з виробництва або введення в обіг харчових продуктів, забороняється виробляти та/або вводити в обіг небезпечні, непридатні до споживання або неправильно марковані харчові продукти. Введення в обіг об'єктів санітарних заходів виробником та/або продавцем (постачальником) слід розуміти як декларацію про безпечність цього об'єкта та його відповідність вимогам цього Закону та  іншим обов'язковим вимогам, встановленим відповідними технічними регламентами» (Ст.20, пп. 1 та 2).

Щодо власне системи НАССР,у статті 20, п.2, від осіб, які займаються виробництвом або введенням в обіг харчових продуктів, вимагається застосовувати санітарні заходи та  належну практику виробництва, систему HACCP та/або інші системи забезпечення  безпечності та якості під час виробництва та обігу харчових продуктів. Документи про впровадження на виробництві систем HACCP визнаються документальними доказами дійсності декларації виробника, яку виробник сільськогосподарської продукції, призначеної для споживання людиною, харчових продуктів, харчових добавок, ароматизаторів або допоміжних матеріалів для переробки, зобов'язаний видавати під час введення вказаної продукції в обіг (Ст.21).

ВИМОГИ щодо розробки, впровадження та застосування постійно діючих процедур, заснованих на принципах Системи управління безпечністю харчових продуктів (НАССР) затверджено наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України 01.10.2012      № 590 Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 9 жовтня 2012 р. за № 1704/22016. Вимоги Наказу щодо розробки та впровадження ефективної системи НАССР, що дозволяє контролювати всі небезпечні фактори , які можуть виникнути в харчовому продукті, є обов'язковими для виконання всіма операторами потужностей з виробництва та / або обігу харчових продуктів.

Головна ідея НАССР - сконцентрувати увагу на критичних етапах виробництва для безпеки харчових продуктів. НАССР - це превентивний попереджувальний метод .  Система управління використовується в харчовій промисловості як гарантія безпеки вироблених продуктів харчування. Даний метод  визначення критичних точок  встановлює системний підхід до процесу виробництва продуктів харчування. Цей метод виявляє можливі фактори ризику хімічного , фізичного і біологічного походження , дозволяє проводити їх аналіз та контроль.

"Повітряна тривога" - як діїяти населенню


До уваги споживачів

Повірка лічильників холодної води

 

Новини Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України


Технічне регулювання на сайті Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України


Новини національного органу стандартизації (ДП "УкрНДНЦ")


Комунікативна платформа з технічного регулювання в Україні


Вартість повірки лічильників води


 Вартість повірки одно і трифазних лічильників електроенергії всіх типів


“Угода АСАА: крок назустріч” – відеозапис Вебінару


Впровадження системи НАССР у закладах ресторанного господарства


Роз"яснення щодо заповнення декларацій


Уряд запровадив моніторинг споживання деревини


 

До уваги власників Технічних умов


Проект наказу "Про внесення змін до Переліку продукції, що підлягає обов'язковій скертифікації в Україні"


Постанова Кабінету Міністрів України "Про затвердження регламенту законодавчо регульованих засобів вимірювальної техніки"


 Закон України "Про технічні регламенти та оцінку відповідності" та пов`язані з ним документи


Закон України "Про стандартизацію"


Вимоги щодо розробки постійно діючих процедур заснованих на принципах НАССР


Фільм до 140 річниці метрології на Буковині

(дивитись через Chrome, Opera)


Єдність вимірювань-якість життя. До 140-ї річниці метрології на Буковині

 

 

 

 
 
 
 
 

© 2008 ДП "Буковинастандартметрологiя"