Система
НАССР на підприємствах харчової галузі
Згідно
з законодавством України, а саме на підставі підпункту 2 пункту
6 ст. 20 Закону України «Про безпечність та якість харчових
продуктів» (№771/97-ВР від 23.12.1997 р., зі змінами та
доповненнями ) особи, які займаються виробництвом та
введенням в обіг харчових продуктів, повинні застосовувати
системи ХАССП (НАССР) або інші системи забезпечення
безпечності та якості від час виробництва та обігу харчових
продуктів. Відповідно до Закону України
«Про основнi
принципи та вимоги до безпечностi
та якостi
харчових продуктiв»
(Iз
змiнами
i
доповненнями), передбачено введення системи НАССР на всіх
підприємствах харчової галузі, впровадження є обов’язковим
для операторів ринку харчових продуктів. Це стосується і
закладів ресторанного господарства, у яких вже повинні бути
впроваджені стандарти харчової безпеки на
основі вимог системи ХАССП(НАССР).
У побуті рестораторів з'явився новий термін
–
ХАССП (HACCP -англ.
Hazard Analysis and Critical Control Points)
- дослівно це аналіз ризиків і критичні контрольні точки.
ХАССП (HACCP) - це система контролю якості в харчовій
галузі. Стандарти ХАССП (HACCP) відображають необхідний
рівень безпеки виробництва, зберігання, транспортування та
приготування харчових продуктів в конкретному закладі. В
цілому система займається аналізом існуючих ризиків і
контролем над усіма виробничими процесами, які проходить
харчова продукція.
Аудиторами ДП «Буковинастандартметрологія»
проведений семінар - роз’яснення стосовно нових законодавчих
вимог, на якому представники закладів ресторанних
господарств знайомилися з основними
принципими
та правилами
системи управління безпечністю харчових
продуктів.
Учасники семінару отримали роздатковий
матеріал – форми заповнення документації та контакти
спеціалістів для консультацій.
Телефон для довідок (0372)
511-481
|