Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України

Департамент технічного регулювання

Pict3 

Pict2

 
 
 
Pictmenu
Pictmenu
Pictmenu
Pictmenu

 

president

vru

Мінекономіки України

Urport

Наша електронна адреса    chcsm@dpbsm.cv.ua

bignewНОВИНИ

 

Мартін Мілтон директор BIPM

 

Використовуючи закони природи, створювати правила вимірювання

Міжнародна система одиниць (SI) - це прийнятий набір одиниць для всіх застосувань вимірювань по всьому світу. Оскільки система вперше названа іменем SI близько 60 років тому, вона неодноразово змінювалась, щоб відповідати новим вимогам часу, з урахуванням досягнень в розвиту технологій вимірювань.

У листопаді 2018 р. Генеральна конференція з питань ваг і мір погодиться з однією з найважливіших змін СІ, яка буде базуватися на сукупності визначень, кожне з яких пов'язане з законами фізики. Ця історична зміна у застосуванні природоохоронних законів у визначенні дозволить виключити остаточний зв'язок між СІ та визначеннями на основі фізичних артефактів. Після перегляду кілограм буде пов'язано з точністю константи Планка, а не з Міжнародним прототипом кілограми, який санкціоновано на 1-й Генеральній конференції з питань ваг і мір в 1889 році.

Понад 200 років колективне прагнення до "метричної системи" полягало в забезпеченні універсальності доступу до узгодженої основи для вимірювань у всьому світі. Визначення, які, як очікується, будуть погоджені в листопаді, стануть ще одним кроком до цієї мети. Вони базуються на результатах досліджень нових методів вимірювання, які використовують квантові явища як основу для основних стандартів. Велика увага приділяється забезпеченню сумісності цих нових визначень з поточними під час здійснення змін. Зміни будуть непомітними для всіх, крім самих вимогливих користувачів.

Незважаючи на забезпечення необхідного рівня простежуваності для існуючих користувачів, зміни мають перевагу в тому, що вони можуть охоплювати майбутні покращення методів вимірювання для задоволення потреб майбутніх користувачів, оскільки вони засновані на основних константах фізики. Нові визначення будуть використовувати закони природи для створення правил вимірювання, що зв'язують вимірювання в атомно-квантових масштабах з тими, що знаходяться на макроскопічному рівні.

З огляду на прогрес науки та техніки, вимоги до вимірювань для підтримки нових продуктів та послуг будуть зростати. Метрологія є динамічною галуззю науки, а кроки, що виконуються BIPM та більш широкою метрологічною спільнотою для сприяння зміни СІ в 2018 році, будуть основою цих вимог та задоволення цих потреб на багато років вперед.

 

Стівен Паторей,  директор BIML

Невпинна еволюція Міжнародної системи одиниць (СІ)

Тема, обрана для Всесвітнього дня метрології 2018 року, - це невпинна еволюція Міжнародної системи одиниць (СІ) . Ця еволюція є кульмінацією багаторічної роботи великої кількості видатних метрологів для визначення найкращого способу переосмислення кількох базових одиниць СІ. Цей перегляд безпосередньо не вплине на законодавчу метрологію, оскільки користувачі зможуть отримати простежуваність до переглянутої СІ з тих самих джерел, що використовуються в даний час. Однак це означає, що буде змінено спосіб визначення певних одиниць вимірювання та, в деяких випадках, для яких можна буде визначити простежуваність.
Перероблена система СІ буде повністю ґрунтуватися на константах природи. Хоча це може здатися великою зміною, насправді вже неодноразово траплялося в недавньому минулому, коли двічі(1967/68), (1983) було перевизначено деякі одиниці на основі руху землі і розміру заснованого на атомних та електромагнітних константах.

Значення в даному випадку полягає в тому, що певні поняття, яким навчали більшість з нас у школі і які досі були майже висічені каменем, тепер можуть змінитися. Прототип платини-іридию (Pt-Ir), який зберігається під трьома замками в сховищі біля Парижа, перейде у частковий вихід на пенсію після 137 років служби.

Звичайно, це не означатиме кінець епохи. СІ, яка розпочала свою діяльність як система МГС з людськими стандартами на основі того, які на той час вважалися константами природи: обертання Землі, її розмір і вага, спочатку виведені з певної кількості води (пізніше узгоджені як певна кількість Pt-Ir). З часом доведені кращі вимірювання, що ці константи були насправді не інваріантні, як вважалося раніше; цей факт, разом з технологічними досягненнями, які застосовуються до вимірювань, які поступово дозволяють набагато точнішу реалізацію одиниць, є основними причинами змін. Тепер останній з цих оригінальних стандартів буде замінено визначенням, заснованим на фундаментальних константах природи.

Хоча "метр" є найвідомішим з артефактів SI, зміни відбудуться в інших підрозділах. Кельвін більше не буде залежати від властивості води, ампер не буде заснований на визначенні, яке дуже важко реалізувати, а моль зміниться на більш практичне визначення. Крім того, переглянуті визначення кілограма, ампера, кельвіна та молю не матимуть впливу на визначення інших, метра та кандели.
Як зазначалося раніше, ми не очікуємо, що це матиме вплив на законодавчу метрологію, але це суттєва зміна у мисленні та методах для всіх нас, які працювали з цими підрозділами протягом багатьох років.

Ми запрошуємо вас приділити кілька хвилин, щоб переглянути багато документів, доступних на веб-сайті BIPM, пов'язаних з цією темою. Ми також сподіваємось, що ви насолоджуєтеся святкуванням Всесвітнього дня метрології в цьому році і з нетерпінням чекаємо ще раз наголосити на важливості, яку метрологія відіграє у діяльності нашого повсякденного життя.

 

"Повітряна тривога" - як діїяти населенню


До уваги споживачів

Повірка лічильників холодної води

 

Новини Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України


Технічне регулювання на сайті Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України


Новини національного органу стандартизації (ДП "УкрНДНЦ")


Комунікативна платформа з технічного регулювання в Україні


Вартість повірки лічильників води


 Вартість повірки одно і трифазних лічильників електроенергії всіх типів


“Угода АСАА: крок назустріч” – відеозапис Вебінару


Впровадження системи НАССР у закладах ресторанного господарства


Роз"яснення щодо заповнення декларацій


Уряд запровадив моніторинг споживання деревини


 

До уваги власників Технічних умов


Проект наказу "Про внесення змін до Переліку продукції, що підлягає обов'язковій скертифікації в Україні"


Постанова Кабінету Міністрів України "Про затвердження регламенту законодавчо регульованих засобів вимірювальної техніки"


 Закон України "Про технічні регламенти та оцінку відповідності" та пов`язані з ним документи


Закон України "Про стандартизацію"


Вимоги щодо розробки постійно діючих процедур заснованих на принципах НАССР


Фільм до 140 річниці метрології на Буковині

(дивитись через Chrome, Opera)


Єдність вимірювань-якість життя. До 140-ї річниці метрології на Буковині

 

 

 

 
 
 
 
 

© 2008 ДП "Буковинастандартметрологiя"